Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookies (kolačići) postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se. Za više informacija klikni Saznaj više.

PROPOVIJEDI
Crno bb • Zadar • Hrvatska

„Pohvatajte lisice, male lisice što oštećuju vinograde..."
Pjesma nad pjesmama 2:15
Ante Miljak

sažetak propovijedi

Biblija je knjiga Boga koji je duh i Njegove su riječi duh i život. Svrha riječi koju nam je Gospod danas stavio u srca i usta je ta da nas promijeni. Da svaki dan, makar i za jedan komadić, budemo više promijenjeni i to ne bilo kako jer kada lončar modelira glinu, on točno zna što želi od te gline. Isto tako kada nas Nebeski Otac oblikuje, On gleda tebe i Svog Sina i oblikuje te da budeš sličan Njegovom Sinu. 

Gospod često koristi slike iz prirodnog života da bi nam pojasnio dubinu Svojih misli i nauma koje se tiču našeg života. O kojim lisicama je riječ i na koji vinograd Gospod misli?

Opširnije:Pohvatajte lisice, male lisice što oštećuju vinograde

Mirno spavaj i slatko sanjaj
pastor Tomislav Čanji,
sažetak propovijedi

U Psalamu 4:9 čitamo: „Čim legnem odmah u miru i usnem, jer mi samo Ti, o Jahve, daješ miran počinak.“ Bolest, tjeskoba, briga, umor, mogu uzrokovati nemir zbog kojeg ne možemo spavati.
Činjenica je da Božja Riječ kaže da mi možemo mirno spavati i slatko sanjati.

Izreke 3:24 „Kad legneš, nećeš se plašiti i kad zaspiš, slatko ćeš snivati.“
Od početka tog poglavlja govori se o tome kako je važno primiti mudrost i razboritost te da su oni važniji od srebra, zlata i biserja te primati Gospodnju opomenu, Njegovo karanje.

Opširnije:Mirno spavaj i slatko sanjaj

Skleroza srca
pastor Tomislav Čanji,
sažetak propovijedi

Uskoro će Dan zaljubljenih ili Valentinovo. O Sv. Valentinu ne zna se puno. Zna se da je živio koncem 3. stoljeća u vrijeme Klaudija drugog. Bio je mučenik za Krista, utamničen i na koncu ubijen. Njegovo ime se počelo spominjati koncem 5. stoljeća. Uz Valentina su vezane neke legende, a zapisi koji postoje su iz srednjeg stoljeća.

Jedna legenda kaže da dok je bio u tamnici, molio se za kćer zatvorskog tamničara koja je postala slijepa. Valentin se molio za nju i ona je navodno progledala nakon čega joj je on napisao neko pismo s potpisom: tvoj Valentin.

Opširnije:Skleroza srca

Sve u svoje vrijeme – 2. dio
pastor Tomislav Čanji,
sažetak propovijedi

U Jeremiji 29:11 čitamo: „Jer Ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće da vam dadnem budućnost i nadu.

Bog ima tri odgovora na naše molitve i pitanja: Da; Ne; i Čekaj. Božje vrijeme za nas je najbolje vrijeme. U Postanku 21:2 piše: „Sara zače i rodi Abrahamu sina u njegovoj starosti – u vrijeme koje je Bog označio“.

Opširnije:Sve u svoje vrijeme – 2. dio

Sve u svoje vrijeme – 1. dio
pastor Tomislav Čanji,
sažetak propovijedi

U Propovjedniku 3:1 piše: „Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.“
Bog, naš Nebeski Otac, je sveznajuć i ništa se ne događa bez Njegova znanja. On je također svemoguć, a to znači da je sve što se događa pod Njegovim izričitim autoritetom i vlašću. Ako smo Gospodnji i događaju nam se određene stvari, a molili smo da se očituje Božja volja u našim životima, onda znajmo da je Bog u kontroli.

Kao što mi imamo svoje kalendare i Bog ima Svoj kalendar.

Opširnije:Sve u svoje vrijeme – 1. dio

Mnogo može molitva...
pastor Tomislav Čanji,
sažetak propovijedi

  U Jakovljevoj poslanici 5:13-18 čitamo: „Pati li tko među vama, neka moli. Tko je radostan, neka pjeva hvalospjeve. Boluje li tko među vama, neka dozove starješine crkve. Oni neka mole nad njim, mažući ga uljem u ime Gospodnje, pa će moliva vjere spasiti nemoćnika. Gospodin će ga podići. I ako je sagriješio, oprostit će mu se.

Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite. Mnogo može žarka molitva pravednika.

Opširnije:Mnogo može molitva...

Pedesetnica
Ante Miljak,
sažetak propovijedi

 Boga nije moguće opisati jer je neopisiv. Međutim, iz Božje Riječi, naših iskustava te iskustava druge braće i sestara, mi ipak možemo razabrati kakav je Gospodnji karakter. Na taj način možemo dobiti uvid u Njegov način razmišljanja i emocije.

Kako bi nam olakšao razumijevanje Svoje osobe i djelovanja, Gospod se često služi nama razumljivim usporedbama. U Božjoj Riječi upotrebljavaju se razni simboli kako bismo shvatili o čemu se radi kad se taj simbol spominje.

Opširnije:Pedesetnica

Po mjeri pravednika
pastor Tomislav Čanji,
sažetak propovijedi

 Biblija kaže da bez obzira na našu težinu, visinu, dob i socijalni status, svakome od nas, ako smo Kristovi, pristaje nešto i to savršeno.

Što je to, što pravedniku dobro stoji i baš mu je po mjeri?

U Psalmu 33:1 piše: „Pravednici, Jahvi kličite! Hvaliti Ga pristoji se čestitima“. Riječ „pristoji se“ znači po mjeri.

Dakle, kad hvalimo Boga, a pravednici smo, to nam dobro stoji.

Opširnije:Po mjeri pravednika

Molitvena potreba...


YouTube kanal

Embed YouTube Video without iFrame